Álomszép fateraszok

Hogyan vigyünk új színt a kertünkbe? A faburkolat minden kerttípusban jól mutat, meleg, természetes hatásával otthonossá teszi a kertet. Sokoldalúan felhasználható, kerti partikhoz, pihenéshez, napozáshoz. Kisgyermekek számára nagyszerű játszóhely, biztonságosabb, mint a kőburkolat. Íme néhány ötlet a terasz kialakításához:

Hol helyezzük el a teraszt? 

Az épülethez, leggyakrabban a nappalihoz kapcsolódó fa teraszokkal összekapcsolhatjuk a belső tereket a kerttel. Ezáltal mindkét teret funkcionálisan megnöveljük, különösen, ha egy tolóajtóval a két tér közvetlenül egybenyitható.
Ha azonban a kert egy távolabbi pontja több napfényt kap, szélvédettebb, vagy kedvezőbb tájolású, célszerű a teraszt ott kialakítani.
Színek, formák, teraszméret?
A terasznál nem kell feltétlenül ragaszkodni a hagyományos téglalap formához, akár íves formák is elképzelhetők. Változatos irányú lécezéssel izgalmasabb burkolatot kapunk. Ha a kerthez csatlakozó lakóterekben szintén faburkolat, hajópadló található, célszerű a kerti terasz kialakítását ehhez igazítani.
Ha kontraszt hatásra törekszünk, érdemes a növényzet színétől eltérő színezést választanunk. Az architektonikus növények jól mutatnak feketére, szürkére vagy fehérre festett terasz mellett. Ha természetesebb hatásra törekszünk, célszerűbb a faburkolat eredeti színéhez közelítő felületkezelést alkalmazni.
Igen tetszetős, ha a csatlakozó épített elemek (lépcső, pad, kerti tároló, pergola, lugas stb.) is a terasszal azonos anyagból készülnek.
Célszerű először karókkal kijelölni a terasz helyét, mert így könnyen megtervezhetjük az általunk kívánatosnak tartott formát és méretet. 
Milyen rakásrendet válasszunk?
A hagyományos, párhuzamos rakásrend mellett a teraszt kialakíthatjuk rövid lécekből álló táblákból is.
Milyen teraszburkolatot válasszunk? A hagyományos keményfa burkolatok természetes hatásúak, azonban időszakosan felületkezelést igényelnek. A trópusi fa burkolatok felületkezelés nélkül is funkcionálnak, azonban gyakran vetemednek. Alternatív megoldást jelentenek a WPC (fa műanyag kompozit) burkolatok, melyek esztétikusak, ugyanakkor felületkezelés nélkül is ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben. 

Csatlakozz a KERTdesign Facebook csapatához ITT!

forrás: housetohome.co.uk
képek: via, via, via  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies