Árnyékos kertek

Az árnyékos fekvés sem lehet akadálya, hogy szép, ápolt kertünk legyen. Ehhez érdemes néhány speciális szempontot figyelembe vennünk

Gondosan válasszuk ki a növényeket! Az árnyékliliomok, páfrányok, mohák kifejezetten az árnyékban érzik jól magukat. Még a kötöttebb talaj sem akadályozza meg őket, hogy dúsan tenyésszenek. A hunyorok (Helleborus), rhododendronok is jobban érzik magukat, ha nem kapnak direkt napfényt. Bizonyos növények (pl. liliomok) akkor érzik jól magukat, ha a tövük árnyékban van, a virágzat pedig napot kap.

Ezekben a kertrészletekben hangsúlyos szerepet kapnak a vegetatív növényi részek: a hajtások, levelek. A különböző levélalakkal, levélszínnel, formával megannyi izgalmas kompozíciót hozhatunk létre.

Optikailag világosabbá tehetjük a kertrészletet fehér vagy világos pasztell árnyalatú virágokkal.

Ugyanezt a hatást érhetjük el fák, cserjék, lágyszárúak fehér-tarka levelű változataival (pl. árnyékliliom, podagrafű, somok, juhar).
Árnyéktűrő virágos növények: 
évelők (pl. ibolya, tüdőfű, harangláb, sisakvirág, tollbuga, szívvirág, harangvirág), 
egynyáriak: (pistike, fehér muskátli), 
ezenkívül néhány rózsafajta.
Árnyékban a gyep helyett kedvezőbb, ha talajtakarók borítják a talajt. Ideális választás: Brunnera, Epimedium, erdei szellőrózsa, palástfű, gyöngyvirág, bőrlevél, páfrányok, meténg, borostyán.
Csatlakozz a KERTdesign Facebook csapatához ITT!
forrás: tlc.howstuffworks.com
képek: via, via, via

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies