Díszfüvek: az őszi kert sztárjai

A díszfüvek késő nyáron, ősszel bontják buga virágzatukat, ekkor érik el teljes pompájukat és ekkor válnak kertünk hangsúlyos szereplőivé. Sokféle szerepet tölthetnek be: nemcsak talajszintben díszíthetnek, hanem a magasabb fajták alkothatnak térfalakat, de kiváló hangsúlyképző elemek is. Kiemelhetünk, hangsúlyozhatunk – vagy éppen elrejthetünk – velük különféle kerti elemeket. Számtalan fajtából válogathatunk, vannak évelők, egynyáriak is. A színskála a lilától a zöldön át a fehérig terjed. Kertünk növényeinek kiválasztásakor a (megfelelő környezeti feltételek figyelembe vételén túl) a színek és formák összjátéka játéka kiemelkedően fontos. Tartsatok velem, nézzünk néhány izgalmas felhasználási módot!

A díszfüvek nem csak a szemnek nyújtanak kellemes élményt. Csodálatos élmény, ahogy a puha tollbugák végigsimítják a tenyerünket. Lenne kedvetek végigmenni ezen a virágosnád (Miscanthus) által szegélyezett úton? 

Ez a pad tökéletesen illik környezetébe. Szigorú vonalaival szilárd szigetet képez az alatta hullámzó fűtengeren.


A hatás hasonló az alábbi képen is: a hullámzó fűtenger és a fölé magasodó elágazó törzsrendszerű fa egymás hatását erősítik. Egy lágy fuvallat hatására a fűszálak körülölelik a girbegurba törzseket. 

Itt a különböző levélszínek és formák kontraszt hatása érvényesül. A mexikói árvalányhaj (Stipa tenuissima) fehér bugái remek fókuszpontot képeznek a hosszú lépcső alján. A foltot még jobban kiemeli a sötétebb növényekből álló szegély.


Az árvalányhaj lágyan leomló bugavirágzata remek kontrasztot alkot a homlokzat és a faterasz egyenes vonalú lécezésével. Ki ne érezne késztetést, hogy végigsimítsa őket?

A határozott vonalvezetésű homlokzat éleit a természetes hatású növénykiültetés még markánsabbá teszi.


Egy jól beállt gyep kevés fenntartási munkát igényel, ugyanakkor rendkívül dekoratív. Ügyeljünk arra, hogy olyan fajt vagy fajkeveréket válasszunk, melyen igény esetén járni is lehet!

A halványrózsaszín virágzatú pampafüvek élénk színfoltjai a kertnek és közel sem igényelnek annyi fenntartást, mint pl. a rózsák. Ügyeljünk arra, hogy a pampafű fagyérzékeny, ezért téli takarást igényel!
A párnás növekedésű csenkeszek harmadik dimenzióba emelik a gyephézagos kőburkolatot. A sétányon végighaladva közelről szemlélhetjük meg a díszfüvek kardszerű leveleit és virágzatát. A természetes kőtömbök és a díszfüvek remek párost alkotnak.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a díszfüvek is csak akkor érik el teljes pompájukat, ha figyelembe vesszük ökológiai igényeiket. Olyan fajokat válasszunk, amik kertünk adottságaihoz igazodnak! 

A KERTdesign FACEBOOK csapatához ITT csatlakozhatsz.

forrás: houzz.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies