GYEREKBARÁT KERT

A gyerekek számára a kert felbecsülhetetlen kincs: hely a szabadtéri játékra és a természettel való találkozásra. A szabadban, friss levegőn való mozgás elengedhetetlen a testi-lelki fejlődésükhöz. Mi szükséges ahhoz, hogy olyan kertet hozzunk létre, ahol a gyerekek, ugyanakkor a szülők is jól érzik magukat, de nem megy az esztétikum rovására?
1.      Legjobb, ha már a kertünk tervezési szakaszánál figyelembe vesszük a gyerekek igényeit.
2.      Érdemes a funkciókat világosan elkülöníteni és az egymással nehezen összeegyeztethető funkciókat (pl. labdapálya, virágoskert) lehetőség szerint elhatárolni és egymástól minél távolabbra helyezni.
3.      Célszerű minél több olyan területet létrehozni, ahol a gyerekek „szabadon garázdálkodhatnak”: ilyen a szabad gyepfelület, a játéksarok, egy számukra kialakított veteményes.
4.      Úgy alakítsuk ki a kertünket, hogy minél strapabíróbb legyen. A kisollóval nyírt pázsitot és a nagyon rendezett virágágyakról, jobb, ha arra a pár évre lemondunk, amíg a gyerekek kicsik.
5.      Elengedhetetlen, hogy a gyerekek biztonságát figyelembe vegyük. Ne telepítsünk mérgező, szúrós növényeket. A kerti tavat is alakítsuk át homokozóvá amíg 3 év alatti gyerekeink vannak, és utána is csak fokozott felügyelet mellett engedjük őket a tó és medence közelébe! A gyerekek 8-10 éves korukra válnak megbízhatóan jó úszóvá.
6.      Kicsi gyerekek számára a játszórészt célszerű úgy kialakítani, hogy könnyen rálássunk a teraszról, a lakásból: a konyhaablakból, nappaliból.
7.      Nagyobb gyerekek ugyanakkor kifejezetten szeretnek elrejtőzni a szülői tekintet elől, ezért számukra célszerű kialakítani egy biztonságos, ugyanakkor elrejtett játékkuckót.
8.      Egy gyerekbarát kert kialakításánál nem szükséges vagyonokat elköltenünk. Leleménnyel egészen egyszerű és könnyen beszerezhető anyagokból is dolgozhatunk.
9.      Kisgyermekek egyik legegyszerűbben létrehozható és sokoldalúan használható játékterülete a homokozó. Ha ráadásul azt is megengedjük nekik, hogy sarazzanak, órákig el fognak tudni játszani benne. Fontos, hogy a homokozót árnyékoljuk a túlzott napsütéstől és letakarjuk, nehogy az állatok birtokba vegyék.
10.  Nagyobb gyermekek számára nélkülözhetetlen egy nagyobb szabad gyepfelület, ahol hancúrozhatnak, labdázhatnak, kergetőzhetnek vagy heverészhetnek. Célszerű strapabíró gyepkeveréket telepíteni, ami bírja a fokozott igénybevételt (sport fűmagkeverék).
11.  A gyerekek szeretnek magasra felmászni. Ha nincs a kertünkben olyan fa, ami alkalmas lenne erre a célra, telepíthetünk épített mászókát is. Ma már széles a választék előregyártott, kombinált mászókákból, ami hintát, csúszdát vagy kicsi játékkuckót is tartalmaz. Ha ügyesek vagyunk, akár házilag is barkácsolhatunk hasonlókat. A lényeg, hogy biztonságos legyen, és tartsuk be az ajánlott védőtávolságokat is!
12.  A növények kiválasztásánál is inkább a nagyméretű, strapabíró növényeket részesítsük előnyben, amik túlélik, ha esetleg egy labda a virágágyban landol. Ha különleges, érzékeny növényekre vágyunk, telepítsük ezeket dézsákba, vagy a gyerekektől védett zugokba, pl. az előkertbe!
13.  A természettel való találkozásra nagyszerű lehetőség, ha olyan növényeket telepítünk, amik vonzzák a lepkéket (pl. nyáriorgona), madarakat. Madárbarát kert kialakításáról részletes információt kapunk a Magyar Madártani Egyesület honlapján.
14.  Végül, de nem utolsó sorban vegyük figyelembe a szülők igényeit is, hogy a kert számukra is a nyugalom, kikapcsolódás helye legyen. 
Gondos tervezéssel mindez nem elérhetetlen álom. Amennyiben további kerttervezési tanácsokra van szüksége, forduljon hozzám bizalommal!

Felhasznált irodalom: 
Christiane Widmayr – Annelise Kompatscher: Gyerek és kert, Mezőgazda Kiadó 2004.

fotók: via, via, via, via, via


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies