Hogyan tervezzünk alacsony fenntartású kertet?

A felpörgött életritmusban egyre kevesebb időnk van törődni a kertünkkel, ugyanakkor a szabadidőnket is inkább a pihenéssel, mint kerti munkával szeretnénk tölteni. Van megoldás: néhány egyszerű tippel a kertünk könnyebben fenntarthatóvá válik.
Válasszunk az éghajlatunknak, környezeti adottságainknak megfelelő növényeket.
A növények ott érzik magukat legjobban, ott igénylik a legkevesebb ápolási munkát, ahol a környezeti igényeik leginkább kielégítettek. Ehhez a fényigényt, vízigényt és a talajjal szembeni igényeiket vegyük figyelembe. Ezek az adottságok akár egy kerten belül is eltérőek lehetnek, így ennek alapján csoportosítsuk a növényeket. A fényigény szempontjából vegyük figyelembe a kerten belüli fény-árnyék hatásokat is! Kerüljük a fagyérzékeny, téli takarást igénylő növényeket!
Drifts of naturalistic plantings contemporary landscape

Telepítsünk automata öntözőrendszert!

Bár a telepítés elsőre drágának tűnhet, hosszútávon mindenképpen megéri öntözőhálózatot telepíteni. Az egyenletes öntözéssel elkerülhetjük a vízpazarlást, és a növényeinket is ritkábban kell cserélni kiszáradás/túlöntözés miatt.
Gyepet csak oda telepítsünk, ahova feltétlenül szükséges!
A gyep fenntartása sok munkát igényel, így ahol lehet váltsuk ki egyéb növényzettel, vízáteresztő burkolattal. Jó megoldás, ha a fák alá, árnyékos helyekre árnyéktűrő talajtakarókat telepítünk. Napos helyre telepíthetünk virágzó gyepet, ami szárazságtűrőbb és nem igényel folyamatos nyírást. Rézsűkre a gyep helyett telepítsünk alacsony cserjéket, talajtakarókat, ami lényegesen kevesebb ápolást igényel. Jó alternatíva a sziklakert telepítése, de kizárólag akkor, ha illeszkedik kertünk stílusához! 
Válasszunk szárazságtűrő gyepkeveréket, így sokat spórolhatunk az öntözéssel.
Mulcs alkalmazása
Ha a cserjék, évelők alá fakéreg őrleményt terítünk, elkerülhetjük a gyomosodást, a kéregőrlemény védi a növényeket a kiszáradástól is, így csökkenthetjük a vízigényt is.
Megfelelően kialakított kerti szegély
Ha a kerti szegélyt, a burkolatot és a gyepet egy szintbe hozzuk, sokkal könnyebbé válik a fűnyírás, jelentős többletmunkától kíméljük meg magunkat. Az évelőágy és gyep elválasztásával is gondozottabb képet kapunk, ugyanakkor a fűnyírás is egyszerűbbé válik. Burkolat réseibe ültetett növényekkel különleges hatást érhetünk el és elkerülhetjük a túlburjánzást, gyomosodást. Jó megoldás, ha a növénykazettákat kiemeljük, a szegély akár ülőfal is lehet egyben. 
Kerti tó helyett telepítsünk kisméretű csobogót!
Kisméretű csobogókkal is különleges atmoszférát teremthetünk a kertben, ugyanakkor fenntartásuk lényegesen könnyebb, mint a kerti tavaké.

AMS Landscape Design Studios contemporary landscape
Válasszunk jó minőségű, strapabíró bútorokat, ezzel elkerülhetjük a folyamatos karbantartási munkákat, az esetleges bútorcserét!

Solo Outdoor Seating Collection modern patio

forrás: landscaping.about.com
képek: elitehomedesign.info, houzz.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies