Hogyan tervezzünk kertet? – Növények kiválasztása

Most a kerttervezésen belül a növényanyag megtervezéséhez adnék néhány szempontot:

Kertünk növényanyagát megtervezhetjük úgy is, hogy időnként ellátogatunk egy kertészeti árudába, és megvesszük, ami éppen akkor tetszik, és elültetjük éppen oda, ahova eszünkbe jut. De tehetjük ezt sokkal átgondoltabban is, annak érdekében, hogy egész évben gyönyörködhessünk a kertünkben.

Milyen szempontok alapján válasszunk növényeket?

1. Egész évben legyenek díszítő értékű növények!

A tavasz első hírnökei a legkorábbi hagymás virágok (krókusz, hóvirág, téltemető), az ő helyüket veszik át a nárciszok, később a tulipánok. A fásszárúak közül tavasszal virágoznak a díszcseresznyék, díszalmák, az orgona, illatos jezsámen, japánbirs, aranyvessző.

A nyár a legintenzívebb, legélettelibb időszak a kertben. Ilyenkor tobzódhatunk a színekben, illatokban. Bőséges a választék nyáron virágzó cserjékből, évelőkből, egynyáriakból is.

Ha az ősz színeiben szeretnénk gyönyörködni a kertünkben, ültessünk ősszel színeződő lombú fákat (juharokat, nyíreket, berkenyéket, díszkörtéket), cserjéket (fanyarkát, cserszömörcét). Számos évelő ősszel virágzik (őszirózsa, varjúháj). A díszfüvek is ilyenkor jutnak főszerephez.

Érdemes néhány örökzöldet is elhelyeznünk a kertben, hogy télen is lássunk zöldet! Nemcsak a fenyőfélék, hanem a lomblevelű örökzöldek közül is választhatunk. Szintén télen díszítenek a színes vesszőjű, különleges ágrendszerű cserjék. Néhány növény télen, kora tavasszal virágzik: hunyor, télizöld jázmin, mogyoró, varázsmogyoró, borostyán.

2. Legyünk tekintettel a növények ökológiai igényeire!

Ezek közül a három legfontosabb tényező:

  • fényigény (fényigényes, félárnyékba való, árnyéktűrő)
  • vízigény (szárazságtűrő, közepes vízigényű, vízigényes)
  • talajigény (mészkerülő/mészkedvelő, homokos talajt kedvelő, agyagos talajt is elviselő, löszös talajt elviselő)

Érdemes a kertünk ökológiai igényeihez illeszkedő növényeket választani, mert így sokkal kevesebb munkával sokkal jobb eredményt érhetünk el. Meszes talajon pl. kerüljük a mészkerülő rhododendronok, azáleák ültetését! Délies fekvésű, homoktalajú kertbe ne ültessünk vízigényes növényeket! A szárazságtűrő növények telepítésével jelentősen csökkenthetjük az öntözést. Ez ökológiai szempontból sem hátrány!

3. Vegyük figyelembe a növények méretét!

A kertet 5-6 évre előre tervezik, a telepítési sűrűségnél az 5-6 éves növények térállását vegyük figyelembe! Intenzívebb telepítési sűrűségnél előbb lesz beállt, letisztult kerti kép, viszont ritkítani is hamarabb kell. Különösen a fák elhelyezésénél legyünk körültekintőek, mert ezeknek a helyét változtatni a későbbiekben meglehetősen nehéz.

A növények kiválasztását végezhetjük magunk is, de igénybe vehetjük kerttervező szakember segítségét is, aki tágabb növényismeretével segíthet álmaink kertjének megvalósításában.

További információkat az ingyenesen letölthető kiadványban találhattok.

Illetve az alábbi cikkekben:

Lomblevelű örökzöldekről
Díszfüvekről
Őszi bogyós cserjéről
Téli kert szépségei
Téli kert szépségei 2

fotók: clivenichols.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies