KERTI TRENDEK 2012

Az évkezdet jó alkalom arra, hogy összegyűjtsük a kerteket érintő nemzetközi trendeket. Kerteknél nincs olyan éles váltás az irányzatokban évről évre, mint akár a divatban, akár a lakberendezésben. Itt több éven át tartó folyamatokról beszélhetünk.
A mediterrán kertstílus továbbra is nagy népszerűségnek örvend. A meleg árnyalatú terrakotta burkolatok, dézsás növények, illatos citrusfélék különösen nyáron teszik élvezetessé a kerti tartózkodást. (tovább)

 

 

Miután a szabadidő egyre nagyobb kincs, egyre kedveltebbek az alacsony munkaigényű kertek. Többek között ezért egyre népszerűbbek az úgynevezett falusias kertek (cottage stílus), a kevés munkával is szépen virító buja évelőágyak. (tovább)

Szintén részben a szabadidő csökkenés miatt mutatkozik érdeklődés a kert esti használhatósága iránt. Fokozódó szerepet kapnak a világító bútorok, a kerti hangulatvilágítás stb. A kerti tűzhelyek sajátos hangulatot adnak a kertnek. (tovább)
Fokozódó környezettudatosság jellemző. Ennek két aspektusát emelném ki:
1. A kertekben szinte kötelező elemmé válnak az esővíz gyűjtő ciszternák. A kerti tavak helyett többen választják a kis méretű, könnyen kezelhető kerti csobogókat.
2. Az alacsony fenntartási igényű, ezáltal alacsony öntözési igényű, szárazságtűrő fajok választásával töredékére csökkenhet a kerti munka és az öntözővíz fogyasztás.

 

Színtrendekben egyre népszerűbbek a sötét, feketés árnyalatok. Romantikus, misztikus hangulatot adnak a kertnek.
Egyre több szó esik az épület és kert kapcsolatáról. A kertben is megjelennek a lakóhelyiségeknek megfelelő kertrészek: kerti nappalik, kerti konyhák, sőt a kerti pavilonokban akár dolgozó, hálószoba is helyet kaphat. Az átmeneti terek, a kerti verandák, télikertek, lugasok is egyre fontosabb szerephez jutnak. (tovább)
A kisméretű kertekben minden teret ki kell használni. Ezért lesznek egyre népszerűbbek a függő kaspók, vertikális kertek, a tetőkertek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies