Kerti trendek 2013

Így, az év eleje táján érdemes áttekinteni a legfontosabb nemzetközi kerti trendeket.

1. Élénk színek

Élénksárga, pink, zöld és kék 2013 trendszínei a kertekben. Nem csak a virágokon, növényeken, hanem az épített elemeknél, kiegészítőknél is: pl. festett falakon, árnyékolókon, bútorokon, díszpárnákon, étkészleten.

2. Fémes csillogás

A fémes színek, arany, ezüst, reflektív felületek szintén megjelennek a kertben: növénytartókon, kiegészítőkön, bútorokon.

3. Egzotikus növények

A különleges megjelenésű trópusi növények is helyet kaphatnak a kertünkben, növénytartókban. Ha nem csak egy szezon erejéig kívánunk gyönyörködni bennük, biztosítanunk kell téli fagyvédelmüket.

4. Függőleges kertek

Városokban a zöldfelület különösen nagy érték, így minden létező lehetőséget célszerű kihasználni, hogy növényeket neveljünk. Ezért örvendenek nagy népszerűségnek a homlokzatra futtatott növények, zöld falak. Ez utóbbira különösen alkalmasak a pozsgás növények, amik minimális öntözést igényelnek. Akár házilag is megpróbálkozhatunk pozsgásokból álló zöld fal létesítésével.

5. Fenntarthatóság a kertben

Egyre többek számára fontos eszme a fenntarthatóság, a környezettudatosság. Ennek egyik eleme lehet, hogy a saját kertünkben termeljük meg a fogyasztásra szánt zöldségek egy részét. Ez több haszonnal is jár. Így garantáltan ismert lesz a táplálékunk eredete, másrészt jelentősen óvjuk a környezetünket, nincs szükség szállításra, csomagolásra stb.

Ennek a trendnek egyik vetülete, hogy egyre népszerűbbek a tartóedénybe ültetett gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények. Ezek minimális helyen, akár az erkélyen is elférnek.

6. Kerti játékok

Játszani nem csak a gyerekek szeretnek. Egyre népszerűbbek a felnőttek számára kialakított kerti labda- és játékpályák: bowling, petang stb.

Miután a kertek esetében nem olyan változékony a divat, a trendek éveken át tartó folyamatokat jelentenek, érdemes áttekinteni a 2012-es trendeket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies