Sziklakertek, kerti sziklák

Sziklákkal, kődarabokkal bármilyen kerti teret izgalmassá tehetünk. Ezek egyszerűen telepíthető, kezelhető, ugyanakkor látványos elemek, melyek önmagukban is eleganciát kölcsönöznek a kertnek. Alkalmazásukkor azonban érdemes néhány szempontot átgondolni. 
Kövek alkalmazása különösen akkor kézenfekvő megoldás, ha a kertünkben már eleve jelen vannak, vagy az építkezés során termelték ki őket. Ilyenkor csak egy kis átrendezés szükséges, hogy dekoratív elem váljon belőlük. 

A sziklák, kövek remek eszközök arra, hogy oldják a modern kertek szigorúságát. Izgalmas kontraszt jön létre a szabályos egyenes vonalak, mesterséges anyagok és a természetes hatású, szabálytalan kövek között.

A kövek sokféle kerti funkciót betölthetek. Lehetnek szemet gyönyörködtető, fókuszpontot adó objektumok, időjárásálló ülőfelületek vagy mindezek akár egyszerre. 

Egy vízesésnek is természetes hatást kölcsönözhetünk, ha a víz egy szabálytalan szikladarabon bukik alá. 

Lejtős kertekben a sziklák, amellett, hogy karakteressé teszik a kertet, segítenek stabilizálni a talajt, megkötni a rézsűt. 

 

Segítenek megtámasztani a földet a növények körül, így nagyszerű ültetőhelyek jönnek létre. 


Nagyobb szikladarabok akár építészeti elemként is funkcionálnak.

A sziklák nélkülözhetetlen elemei a távol-keleti hangulatot imitáló kerteknek. A korabeli ázsiai kertekben a kövek a formájuk és pozíciójuk alapján szimbolikus jelentéstartalmat hordoztak, a mai kertekben főként már csak a vizuális hatás érvényesül. Zen kertre vágyunk? Nem kell hozzá más csak apró szemű kavicsfelület, néhány nagyobb kődarab, bambusz, és kész a meditációra, relaxációra alkalmas tér, ami akár egy aprócska kertben is elfér.

Attól függően, hogy milyen hatást akarunk elérni, a kőtömb lehet szabályosan megmunkált, lehet olyan, ahogy a természetben előfordult, vagy akár e kettő ötvözete. A szabályos-szabálytalan együttese izgalmas kontrasztot alkot, akár egyetlen kőtömbön belül, ha felületei eltérő megmunkálásúak.

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a kövekhez illő növényzetet. Ha a kő, mint építészeti objektum kerül előtérbe, az hatást fokozhatjuk architektonikus növények: füvek, sások, szabályos formájú örökzöldek alkalmazásával. Ha inkább a természetes hatásra törekszünk, akkor a kövek és a növények kiválasztásánál is a helyi adottságokból induljunk ki. Ha nem a természetes flóra fajait választjuk, akkor is ültessünk hasonló karakterű növényeket! 
Ha a kertünk tágabb környezetéből a sziklák teljesen hiányoznak és a sziklakert a kertünk jellegétől idegen, inkább válasszunk más megoldást. Például az Alföld közepén található sík kertbe sokkal inkább való kerti tó, mint sziklakert. A KERTDESIGN FACEBOOK CSAPATÁHOZ ITT CSATLAKOZHATSZ.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies