Sziklakertek

A blogon már korábban is írtam sziklakertekről. Most további néhány jó tanács sziklakertek telepítéséhez.

1. Hol létesítsünk sziklakertet?
A sziklakert SOHA ne legyen öncélú dekorációs elem!!! Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Csak ott létesítsünk, ahol ez a környező tájból, kertünk terepviszonyaiból következik. Sík területen, az Alföldön, vagy egy városi kertben célszerű inkább a kő plasztikusságát, szobor-szerűségét előtérbe helyezni és ilyen formában alkalmazni.

2. Szárazon rakott lépcsők, támfalak esetén a kövek közötti résekbe is telepíthetünk sziklakerti növényeket, ezzel tovább fokozhatjuk a rusztikus hatást.

3. Hegyvidéki környezetben, ha a kert természetességét szeretnénk hangsúlyozni, válasszuk a helyi kőanyagot és a természetes növényzet fajait, vagy azokhoz hasonló megjelenésű növényeket.

4. Ha inkább a vizuális hatásra törekszünk, szabadabban bánhatunk a formákkal, textúrákkal, színekkel. A színes virágú, levelű évelők remekül mutatnak a törpe növekedésű vagy talajtakaró örökzöldek hátterében. Törekedjünk a harmóniára, kerüljük a harsány színhatásokat, válasszuk inkább az egymáshoz közeli árnyalatokat!

5. Ha a rézsűkön nem akarunk a fűnyírással bajlódni, a sziklakert létesítése jó megoldás lehet. Ha jól választjuk meg a növényeket, kevés munkával is remek látványt nyújtanak. Részesítsük előnyben a szárazságtűrő fajokat!

6. A növények kiválasztásával sokféle hatást érhetünk el. Létesíthetünk sziklakertet csak lágyszárúakból, csak fenyőfélékből, csak cserjékből, de kombinálhatjuk is ezeket. A növényeket telepíthetjük sűrűn, a kövek közeit kitöltve, vagy ritkásan, ha a köveket szeretnénk hangsúlyozni. Ez utóbbi esetben feltölthetjük a szabad talajfelületeket kaviccsal, zúzottkővel vagy agyag granulátummal is.

Ha tovább olvasnátok a témában:
-Sziklakertek, kerti sziklák

fotók: bhg.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies