Szintkülönbségek a kertben – Lépcsők

Múltkori bejegyzésemben a támfalakról volt szó. Most bemutatok néhány különleges lépcső megoldást:
Elegáns megoldás látszóbetonból: lebegő lépcsőfokok kötik össze a kert két szintjét. A szintváltásnál burkolatváltás is történik. A kompozíciót az teszi egységessé, hogy a két szinten levő lépőkövek és a lépcsőfokok azonos anyagból készültek. A lépcsőfokokat acél zártszelvény támasztja alá.

Ennél a kertnél az anyagváltás visz izgalmat a kompozícióba. A lépcsők és a csatlakozó támfalak azonos anyagból, mészkőből készültek.  A pihenő és a lépcső oldalfala (pofafal), illetve a pihenőből kinyúló elkeskenyedő növénytartó corten acélból készült.

A corten acélból készült lépcsőfokok előnye, hogy a lépcsőfokok közei bármilyen anyagból készülhetnek, akár gyepből, vagy szórt burkolatból is. Így a csatlakozó szintek, teraszok, pihenők azonos anyagból készülhetnek.

Az alábbi két kép ugyanarról az olaszlépcsőről készült, mégis eltérő karaktert mutat:

Ennek oka, hogy a lépcsőfokok oldalai eltérő felületi megmunkálást kaptak. A kőtömbök felül csiszoltak, szemből hasítottak, így a lépcső szemből nézve rusztikus, felülről nézve sima. A lépcső közeit csak a sűrűbben használt részen borítja kő, két oldalt gyep tölti ki. Jobb oldalon a lépcsőfokok folyamatos átmenettel csatlakoznak a gyepes rézsűhöz. Érdemes megfigyelni a terméskő finom rajzolatát!

Ennél a képnél is az anyagok egységességére hívnám fel a figyelmet. A homlokzat, a tető tartóoszlopai, a támfalak hasított mészkőből készültek, ez textúrát ad a felületnek. A lépcsők, burkolatok, járólapok szintén mészkőből készültek, csiszolással. A lépcsőfokok homlokfalába rejtett világítást találunk, ami különlegessé, ugyanakkor biztonságossá teszi a lépcsőt.A KERTDESIGN FACEBOOK CSAPATÁHOZ ITT CSATLAKOZHATSZ.

fotók: houzz.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies