Szintkülönbségek a kertben – Támfalak

Ha a kertünkben nagy szintkülönbségek vannak, elengedhetetlen a jelentős tereprendezés, hogy használható, közel vízszintes felületek jöjjenek létre. A szintkülönbségeket áthidaló teraszok, lépcsők építése számos kihívás elé állít minket. A nehézségeket előnnyé is kovácsolhatjuk, egy jól megépített lépcső-támfal együttes karakteres, dekoratív eleme lehet a kertünknek.
Ennél a kertnél a terep megtámasztását corten acél támfal és növénykazetta biztosítja. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a vékony acéllemezek minimális helyet foglalnak el, így akár egészen keskeny növénytartók is készülhetnek belőlük. A lépcső szintén corten acélból készült, szórt burkolattal.

Szintkülönbségek áthidalására nagyszerű eszköz a fémhálóba rakott kövekből álló gabbion. A támfal 2 funkciót is ellát, középső része ülőfalként szolgál. Költséghatékony megoldás, ha a dekoratív kőanyag a gabbion külső részén található, míg a kevésbé dekoratív kőanyag a gabbion belsejébe kerül.

A beton rendkívül hálás, sokoldalúan felhasználható anyag a kertekben. Sokan idegenkednek tőle, pedig a megfelelő minőségben kivitelezett látszóbeton felületek eleganciát kölcsönöznek a minimalista kerteknek.

Itt a beton támfal jelentős szintkülönbséget hidal át. Az előterében elhelyezett növénykazetta a támfal magasságát vizuálisan csökkenti. Szintén ezt a célt szolgálja a vízszintesen sávozott textúra. A szálazatlan deszkákból álló zsaluzatnak köszönhetően a betonfelület átveszi a fa mintázatát. Itt szintén elengedhetetlen a megfelelő minőségű kivitelezés!

A jelentős szintkülönbséget áthidaló beton támfal szigorúságát többféle módon lehet oldani. Az előző példához hasonlóan a támfal előterében növénykazetta található. A támfal elé helyezett növénykazetta vizuálisan csökkenti a támfal magasságát. A fókuszpontban elhelyezett csobogó és díszmedence magára vonja a tekintetet. A kétféle felület: a homogén betonfallal kontrasztot alkotó kőburkolat (rakott támfalat imitáló ragasztott kőburkolat) még jobban kiemeli a vízarchitektúrát.
A KERTDESIGN FACEBOOK CSAPATÁHOZ ITT CSATLAKOZHATSZ:

A terepet itt is corten acél támfalak támasztják meg. A geometrikus karaktert tovább erősítik a ferdén dőlő gyepfelületek. A lépcsők szintén corten acélból készültek, a járófelületek és a lépcsők szórt burkolatot kaptak, így válhatott egységessé a kompozíció.

Az éles cikkcakk vonalú, ferdén elhelyezett corten lemez előtt nagyszerűen érvényesülnek a geometrikus karakterű díszfüvek.

Régi és új találkozása. A hagyományos szárazon rakott kőfal és a corten acéllal megtámasztott gyeplépcső remek együttese.
fotók: www.houzz.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies