TÉLI KERT SZÉPSÉGEI 2

Folytatom a tavalyi utolsó bejegyzésemet a kert téli díszeiről. Ebben a bejegyzésben a télen dekoratív fákról és cserjékről lesz szó. A téli évszakban a levelek lehullásával fokozott szerephez jutnak a fák cserjék egyéb részei az ágak, fakérgek. Ezek színükkel, textúrájukkal, struktúrájukkal egyaránt díszíthetnek. 
A somok (Cornus) az egyik legintenzívebb ágszínt adó fajcsoport, vörös színű a Cornus sibirica, sárga a Cornus stolonifera ‘Flaviramea’ fajta, mely különösen örökzöld háttér előtt mutat jól. Sárga kérgű az aranyvesszejű fűz (Salix alba ‘Vitellina’). Zöld kérgűek: Európai kecskerágó (Euonymus europaeus), téli jázmin (Jasminum nudiflorum), boglárkacserje (Kerria japonica).
Fényes kérgükkel díszítenek tibeti cseresznye (Prunus serrula), papír nyír (Betula papyrifera). Foszló, hámló kérgűek: szürke juhar (Acer griseum)
 
Bizarr koronájú fák közül említendő a csavart ágú mogyoró (Corylus avellana ’Contorta’).

Téli díszt adnak a korán kihajtó fajok: a már említett  téli jázmin (Jasminum nudiflorum) és csavart ágú mogyoró (Corylus avellana ’Contorta’), illetve a képen szereplő varázsmogyoró (Hamamelis mollis)

 
Télen is maradó termésükkel díszítenek a madárbirsek (Cotoneaster), a berkenyék (Sorbus)
Az örökzöld cserjék külön fejezetet érdemelnek. Különleges levéldíszt adnak a fehér-zöld tarka fajták. A képen a kaukázusi borostyán egy tarka fajtája szerepel. (Hedera colchica ‘Dentata Variegata’)

forrás 
fotók

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies