Hogyan ültessünk örökzöldeket? (És hogyan ne?)

Sokak számára a „kert” egy tujasorral szegélyezett gyepfelületet jelent. Ez azonban korántsem jelenti azt az oázist, amire vágyunk. Érdemes néhány szempontot végiggondolnunk, ha örökzöldek telepítésébe fogunk.

Örökzöldek előnye:
Kevés ápolást igényelnek, egész évben díszítenek.

Milyen kertekbe ajánlhatók örökzöldek és milyen felhasználással?

 • Mediterrán kerttípus: Ha az utazásaink során megismert Földközi-tengeri tájakat szeretnénk megidézni és az ott megismert kertkultúrát felidézni. Figyelnünk kell arra, hogy számos örökzöld mediterrán növény fagyérzékeny, így biztosítanunk kell a téli fagyvédelmet. Ez az egyik legnépszerűbb kerttípus.
 • Modern kertek: Ha a növényeknek elsősorban a geometriai karakterét szeretnénk hangsúlyozni, az örökzöldekkel nagyszerű hatást érhetünk el. Nyírással szabályos téglatesteket, kubusokat, gömböket alakíthatunk ki, léteznek szabályos gömb alakúra növő fajták is.
 • Alpesi hangulatú kertek: hegyvidékekre ajánlható ez a kerttípus, ha a magashegységi vidékeket, tájakat szeretnénk megidézni. (Alföldön kerülendő)

Örökzöldek típusai:

 • Lomblevelű örökzöldek: olyan lomblevelű növények, amik lombjukat egész évben megtartják.
 • Fenyőfélék: tűlevelű növények. Rendkívül nagy a faj- és fajtagazdagság, az oszlopos növekedésűektől az elfekvő talajtakarókig, a sötétzöld lombúaktól az ezüstös vagy sárgás tarka lombúakig

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

 • Kerüljük a túlzott monotonitást! A legritkább esetben ajánlható térhatárolóként egy szabályos tujasor. Sövénycserjékkel sokkal tetszetősebb képet alakíthatunk ki.
 • Fontos, hogy az örökzöldeket megfelelő arányban alkalmazzuk! Ha ezt eltaláljuk, télen is lesz teljes díszértékű növényünk. Túlzott alkalmazásukkal azonban „agyonnyomjuk” a kertet. Az arányra nehéz egzakt számot mondani, mivel minden kert egyedi és eltérő. Függ a fekvéstől, a kert tágabb környezetétől és a használók igényeitől, a kert stílusától.
 • Ültetéskor vegyük figyelembe a későbbi méretet! Ez különösen akkor lényeges, ha az ablak alá/elé ültetünk növényeket vagy keskeny oldalkertbe. Sok bosszúságot okozhat egy járhatatlan kerti ösvény, vagy eltakart ablak miatt besötétedett szoba. Ezen a helyzeten persze a későbbiek során is alakíthatunk a növények nyírásával, igazításával, ritkításával, de sokkal kedvezőbb lesz a kerti kép, ha előre gondosan megtervezzük.

Hogyan teremthetünk változatosságot?

 • Lomblevelű örökzöldekkel: vannak olyan lomblevelű növények, amik virágjukkal, terméseikkel évszakonként változó képet mutatnak, ugyanakkor lombjukat télen is megőrzik.
 • Egymástól eltérő karakterű növények alkalmazásával: pl. eltérő koronaforma (oszlopos/elfekvő talajtakaró), eltérő szín (sötétzöld lomb mellé sárgástarka) stb.
 • Más növénycsoportokkal kombinálva (virágzó lombhullató cserjékkel, évelőkkel, színes vesszőjű cserjékkel, )
 • Kerüljük a túlzott változatosságot! A tobzódás helyett alakítsunk ki ismétlődéseket, ritmust. Legyenek markáns karakterű vezérnövényeink, homogénebb háttérnövényeink.

Mikor ültessünk örökzöldeket?

Az ültetésre legalkalmasabb időszak (más fásszárúakhoz hasonlóan) a tavasz és az ősz: április első fele (esetleg március vége-április 2. fele, az időjárástól függően), illetve szeptember első fele. Edényben, konténerben nevelt, jól begyökeresedett növényeket bármikor ültethetünk, ha fagymentes az idő.

képek: clivenichols.com, mariannemajerus.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook Like Button for Dummies